Tot són experiències (II)

Sembla que la intenció d’organitzar un club de lectura “s’ha posat de moda”! Les motivacions i la infraestructura varien, lògicament, segons els promotors. El club de lectura organitzat des d’una llibreria, com el de l’Espolsada, serà diferent del que vol organitzar en Xenofílic amb un grup d’amics lectors, on la lectura es combinarà amb uns bons vins i formatges... Com ho serà també el de dues amigues que van venir a una de les meves sessions del club perquè volien veure “en viu i en directe” com anava tot allò. Una d’elles era bibliotecària i l’altra arquitecte. S’havien conegut portant els fills a l’escola i volien seguir la seva relació, amb altres pares i mares, és clar, parlant de llibres i de lectures.

A tutti quanti aconsello la lectura de Llegim plegats, de Mercè Carrillo, i en aquest cas el capítol “Lectures escollides” on trobareu les seves recomanacions. Un consell (que a mi m’ha funcionat i que difereix, però, del sistema proposat per Carrillo) és que no cal que presenteu al vostre grup de lectors tots els llibres que teniu la intenció de llegir al club. Com tots sabeu, llegir un llibre és, la majoria de les vegades, una qüestió de pur atzar. Mantingueu-lo per als vostres lectors. Al final de cada sessió repartiu el nou llibre que hauran de llegir. És una manera com una altra d’evitar que un lector deixi el vostre club a la primera de canvi si veu una llista de llibres que en principi no troba interessants. També és una manera de mantenir la intriga (“quin llibre haurà triat aquesta vegada la conductora?).

El meu darrer consell –gràcies per la paciència!- és que mireu de tocar tots els gèneres que pugueu. No feu un club de lectura per llegir “només” novel·les, per molt que siguin les millors de la literatura de tots els temps. Eixampleu el vostre univers –i el dels lectors- amb la poesia i el conte, amb el “sempre difícil” teatre, amb algun llibre d’assaig. No us en penedireu, creieu-me! Quan una lectora que no ha llegit mai poesia s’entusiasma amb el llibre de poemes (Ciudad del hombre, Nueva York) que has proposat, no té preu. Tampoc quan els lectors, després de la sessió d’Un matrimoni de Boston o d’Art, troben que haurien de llegir més teatre.

Per acabar, un fragment de Llegim plegats amb el que hi estic totalment d’acord i que confio que animi a totes les futures i futurs coordinadors de clubs de lectura (en el meu cas, com m’agrada autoanomenar-me: “dinamitadora”): Dels clubs n’aprenc una part que per a mi és tan o més important que la merament literària: les persones diuen molt d’elles mateixes quan parlen de si els ha agradat o no un llibre, ja sigui utilitzant un to intel·lectual o més aviat col·loquial, perquè opinar, atrevir-se a dir el que un pensa, apostar per una trobada on el guany és purament interior i relacionar-se amb altres persones té un valor molt terapèutic que fa que la tasca de coordinadora sigui una tasca profundament agradable.

Uff, prou d’experiències, no?

Llegeixes o què?!, un blog per on passar, llegir, compartir, comentar i escriure
.

Il·lustra el post el detall d’una fotografia d’André Kertész,
el fotògraf que amb les seves fotos ens contagiava la seva passió per la lectura

Comentaris

  1. Doncs jo no descarto formar part d'algun grup de lectura, perquè tal com et deia, fa setmanes que no llegeixo res, i això, en algú que llegia i llegia sense parar, és una mica ... no sé com dir-ho.
    En fi, com dèiem l'altre dia, suiposo que són èpoques.

    Un plare llegir-te, com sempre.

    ResponElimina
  2. No, no n'hi ha mai prou d'experiències i per molts anys que ens les expliquis

    ResponElimina
  3. Mireia (l'altra),

    Tranqui, només falta que ensopeguis amb el llibre que et tregui d'aquesta desconnexió lectora.

    Mireia,

    Dona, és que amb tanta experiència em començo a sentir vella...

    Mireies,

    Sou un sol! Gràcies per ser-hi!

    SU

    ResponElimina
  4. Hola!

    Nosaltres de moment muntarem una petita antologia de contes de l'Edgar Allan Poe. Suposo que l'important és posar en marxa la primera experiència i després...
    Gràcies per la referència!

    A llegir!!

    ResponElimina
  5. Ja m'he llegit el llibre, entre els seus consells i els teus ja m'estic fent una idea del que hauria de ser un club de lectura a la llibreria... Ja et demanaré més cosetes :P
    Si vols passar una bona estona coneixent un altre club de lectura: La societat literària i de pastís de pell de patata de Guernsey.

    ResponElimina
  6. Xenofílic,

    L'important és llegir i gaudir de la lectura.

    L'Espolsada,

    Estic a la teva disposició pel que necessitis!!! I ja vaig llegir la crítica al "Culturas" de La societat... i el vaig anotar a la llista -interminable- de llibres per llegir.

    Salut!

    SU

    ResponElimina
  7. De vegades un blog omple més que un llibre...

    http://laparkercat.blogspot.com/

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Club de lectura: m'agrada

Revista Rosita

Club de lectura virtual de «Dies de memòria 1938-1940. Diari d’un mestre adolescent»