Escriptura participativa


Si una és una malalta d’escriure –com jo mateixa-, no en té prou d’anar farcint aquest blog i ha d’anar buscant publicacions on poder esplaiar-se, encara que sigui de tant en tant. Darrerament he ampliat la meva escriptura participativa al butlletí de l’escola dels nostres fills, on aquest mes ha aparegut un text que reprodueixo seguidament i que vull dedicar a l’Sfer (li vaig prometre que parlaria d’aquest llibre fa molt de temps!) i a la Fe, perquè ambdues m’ajuden a conèixer tot de llibres que segur que algun dia compartiré amb els nostres nanos. Gràcies!


“Hi havia una vegada una nena...”

Gairebé per casualitat em va arribar a les mans Les heroïnes contraataquen de Bel Olid. Aquest llibre ha estat guardonat amb el VIII Premi Rovelló d’Assaig de Literatura Infantil i Juvenil 2010 (Pagès editor, 2011; Col·lecció d’Assaig Argent Viu, 112).

Les heroïnes contraataquen és un text breu però contundent, una petita perla imprescindible per a qualsevol biblioteca, ja sigui escolar o familiar. Bel Olid (Mataró, 1977) ens ho deixa clar des del començament: “...aquest treball no s’amaga d’estar pensat per a un públic concret: va dirigit a les persones preocupades per l’educació dels infants i, sobretot, a les que tenen ganes de dialogar-hi sense prejudicis. A més dels pares implicats, ens estem referint als bons mestres.”

L’autora ens proposa la lectura de set llibres en què les protagonistes són nenes. De cadascun d’ells ens n’ofereix un breu resum i el seu argument, a més de la descripció i comentari dels elements destacats del llibre. Al final de cada capítol, dos apartats per emmarcar: “Llavors per al debat”, on suggereix una llista de temes que apareixen als llibres (la felicitat, el dret a la diferència, a la solteria, a la solitud...) amb què es pot generar un debat molt interessant a l’aula (o a casa), i altres llibres afins o similars que ens faran aprofundir encara més en aquests temes.

Per a mi ha estat el retrobament amb alguns personatges (Matilda o Pippi Calcesllargues) i l’apropament a d’altres dels quals només n’havia sentit a parlar (Emily the Strange). He de confessar que desconeixia totalment la resta de títols i que m’he quedat fascinada amb la història de les Tres germanes lladres.

Em sembla que aquest estudi no només ajudarà a contribuir a demostrar que els llibres protagonitzats per nenes “existeixen” i poden ser interessants també per als nens, sinó que es pot convertir en un llibre imprescindible per a totes les persones que –com jo– creuen que la literatura pot canviar el món.

Susanna Àlvarez i Rodolés, mare de l’U i l’È (P3)

Comentaris

  1. mira per on, jo també col.laboro en el butlletí mensual de l'ampa del cole de la meva filla....recomanant llibres per pares, mares i criatures

    ResponElimina
  2. (no sé què passa amb els comentaris...)

    coincidim un altre cop?

    mira per on...

    tonàs i gràcies per ser-hi!

    SU

    ResponElimina
  3. Ooooooh... moltes moltes gràcies!
    Parlàvem d'aquest llibre fa poc, perquè una companya (a qui hauries de seguir més que a mi si vols bones - bones de debó - recomanacions de LIJ) ha portat aquest any passat de Montreuil un estudi també sobre els personatges femenins a la literatura infantil (tot plegat ho trobaràs aquí.

    Em deixaràs reproduir la teva recomanació (amb enllaç i citació, és clar...) al blog del grup de biblioteques infantils (http://jimboto.blogspot.com)?

    ResponElimina
  4. Sfer,

    Gràcies de nou! M'hi has portat sovint, al Chat Boté, o sigui que em miraré aquest estudi.

    És clar que pots fer servir el meu apunt! Em fa molta il·lusió, gràcies!

    Et llegeixo i et segueixo,

    SU

    ResponElimina
  5. Tot queda a casa, la chta boté és la responsable del club de lectura infantil de la llibreria i aquest mes estem llegint la Pippi :)

    ResponElimina
  6. Mare meva quina endogàmia!!!

    Bé, sigui com sigui, sou un encant i, sobretot sobretot, molt bones lectores!

    Gràcies a totes, xatis!

    I records a la Pippi...

    SU

    ResponElimina
  7. Heu vist el recopilatori que ha tret (o treurà en breu) Blackie Books amb totes les històries de la Pippi? Mireu: http://www.blackiebooks.org/catalogo/pippi-calzaslargas/25

    Bé, jo de fet venia només a dir-te que ja he posat la teva recomanació al blog del Jimbotó: http://jimboto.blogspot.com/2012/03/hi-havia-una-vegada-una-nena.html

    Gràcies de nou! :-)

    ResponElimina
  8. Gràcies a tu, indispensable Sfer!

    Salut i bones lectures!

    SU

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Club de lectura: m'agrada

Revista Rosita

Club de lectura virtual de «Dies de memòria 1938-1940. Diari d’un mestre adolescent»